ИОСИФ ЗАОНИКИЕВСКИЙ

Статья из энциклопедии "Древо": drevo-info.ru

Прп.  Иосиф Заоникиевский
Прп. Иосиф Заоникиевский
Иосиф Заоникиевский (+ 1612), преподобный

Память 23 июня, 21 сентября и в Соборе Вологодских святых

В миру Иларион, благочестивый крестьянин из деревни Обухово Кубенской округи Вологодской губернии.

Долгое время он страдал болезнью глаз и усердно молил о помощи Господа, Пресвятую Богородицу и святых угодников, в особенности святых бессребреников Косму и Дамиана. Молитва его была услышана, и в 1588 году, по откровению святого Космы, преподобный Иосиф нашел в лесу, в болотистом месте, икону Божией Матери, от которой получил исцеление.

В благодарность преподобный расчистил лесные дебри на месте явления чудотворной иконы и построил часовню, в которой поставил икону. Сам он поселился рядом, приняв иноческий образ с именем Иосиф. Впоследствии, по благословению святителя Антония, епископа Вологодского, на месте подвигов Иосифа возникла Заоникиевская обитель, названная так по имени разбойника Аники, некогда обитавшего в этом лесу. Когда обитель расширилась и число иноков возросло, по совету преподобного Иосифа, игуменом был избран Антоний. Сам он по смирению не принял настоятельства и, скрывая от других свои строгие подвиги, воспринял юродство Христа ради, ночами стоял на молитве в своей часовне, в жестокие морозы ходил босой.

Скончался 21 сентября 1612 года, в возрасте 83 лет и был погребен в основанной им обители.

Молитвы

Тропарь, глас 4

Исперва житие твое, преподобне, / хитростию благоюродства от человек утаено, на небесех пред Ангелы явлено, / и аще на земли тмою очес претыкаяся хождаше, / но мысленными крилы на высоту возшед. / Присносущным Светом облистаем, / во отечествии наследова, / и земных мнящихся красных храмов не требовав, / но в Небесных селех пресветлыя обители стяжал еси, / ни ризами мягкими одеялся, / но паче власяницу возлюбил еси, / и сего ради паче всех имений земных Небесная сокровища приобрел еси / и на земли плотян сый с безплотными совокупляяся, / Небесной Царице служа и Той приносимых ангельских песней насладився, / ихже многия люди желая насладитися не могут. / Сего ради Всевышний Творец образ Свой / и Рождшия Его Богоматери / с высоты воздуха на руце твоя, / яко на Херувимская носила, дарова тебе. / От Негоже Присносущным Светом очи твои уясни, / и, яко росоточащий облак, молитвами твоими весь мир милованный напои. / И ныне в последняя времена святую персть твою, яко Едемский источник, во исцеление недугов устрои, / Егоже моли, наставниче наш, чудоносче Иосифе, / даровати нам мир и велию милость.

Ин тропарь, глас 5

Смиренномудрием наказание благодушно приемля, / иже от Небес неизреченный дар прияти сподобися, / и в плоти сый, преподобне, / безплотен в служении своем к Богоматере трудолюбно подвизася, / бдении, пощении, слезами и молитвами, / имиже и пустыню многожительну устроил еси, / благоухищренным же юродством человеческия славы избежа. / Сего ради Всевышний Мздовоздаятель / в конец века сего сугубо тя прослави, / и гроб твой святый точением чудес обогатися, / Егоже моли, преподобне отче наш Иосифе, / даровати нам отпущение грехов и велию милость.

Кондак, глас 8

От юности Бога возлюбив / и простынею безгласие стяжал еси, преподобне. / Сего ради и с Небес сладкий Свет очию получил еси / и росоточащии милости пресветлый образ Богоматери / с высоты воздуха чрез святых безмездников во объятие приял еси, / и Ей богоугодно послужил еси, / и обитель составил еси, / власяными веригами тело свое удручил еси, / от негоже каплями кровными диавола потопил еси. / Сего ради и в последняя времена / гроб твой от Владыки нашего Христа точением чудес обогатися, / тем и мы, чада твоя, любовию притекающе к тебе, / умильно глаголем: / радуйся, наставниче нашего спасения; / радуйся, исцелений подателю; / радуйся, отче наш Иосифе, / монахов удобрение.

Ин кондак, глас тойже

Вышних благ желаяй, / преобидел еси долу влекущая мудрования, / ибо трудолюбивое свое тело / острым власяным плетением стерл еси, и бысть благоугоден служитель Богоматери, / страждущим в недузех являяся, скоро помогаеши, / и с верою притекающим к тебе, неоскудное здравие подаеши. / Сего ради зовем ти: / разреши наша болезни душевныя и телесныя, / еже к Богу молитвами твоими, началообразный смирению наставниче, отче наш Богомудре Иосифе, / монахов удобрение.

Использованные материалы

  • Преподобный Иосиф Заоникиевский // Православие.Ru
  • Полный Тропарион. - Издательство "Троица". - 2006. - Т. 1. - С. 61-62.

Редакция текста от: 04.10.2015 20:25:54

"ИОСИФ ЗАОНИКИЕВСКИЙ" еще можно поискать:

полнотекстовый поиск в Древе: Яндекс - Google
в других энциклопедиях: Яндекс - Википедия - Mail.ru -
в поисковых системах: Искомое.ru - Яндекс - Google